fbpx

Ako pratite “trendove”, sigurno ste opazili i nargile izrađene od drveta.

Drvene nargile, prirodni materijali, nema veštačkih ukusa… Pa to su najbolje nargile na svetu! Ali da li su zaista drvene? Nisu. Postoje dve varijante: fantastično obojena plastika ili spoljni sloj od drveta. Zapravo, ovo je vrlo logično. Ukoliko je drvo u stalnom dodiru sa vodom, vremenom bi promenilo i oblik i strukturu. A to vam nije potrebno.

Ukratko, bez obzira na spoljni izgled, unutar nargila uvek se nalazi plastika ili staklo koji čuvaju drvo ili drugi materijal sa spoljašnje strane. Jedini deo nargila koji stvarno može da u celini bude od drveta je stablo ili telo nargile.

Kako se telo nargile razvijalo kroz istoriju?

Naravno, sve je počelo u Indiji i, naravno, od drveta. Danas se telo nargile skoro uvek pravi od metala ili stakla. Sem u Iranu – tu je drvo i dalje na snazi. Sve ovo dovodi do ogromnog polariteta među korisnicima nargila: drveno telo se ili mrzi ili obožava.

Pobornici drveta imaju jednostavnu logiku: što duže koristite drveno telo, to drvo sve više upija dim i aromu za nargile, pa je ukus mnogo intenzivniji. Posle toga, nargile sa metalom/staklom im deluju slabije. Sa druge strane, ostalima smeta baš to upijanje jer im vremenom sve arome ostavljaju isti utisak. Ovo je zapravo jedino što treba da uzmete u obzir pri izboru: ako menjate arome za nargile i eksperimentišete s ukusima, zaobiđite drvo.

Čišćenje i održavanje

Čišćenje i održavanje je isto – topla voda i blag sapun. Istina, mnogo je teže isprati drvo. Imajte u vidu da drvo upija sve štetne materije koje aroma može da ima, ali sa našim aromama za nargile taj problem ne postoji: 0% nikotina i 0% katrana, 100% prirodne.

Ipak, pre ili kasnije, drvo će istruleti. Proizvođači su se dosetili pa telo sve češće prave iz delova, a vi menjate kad je šta potrebno i imate manje troškove.

Činjenica je da drveno telo izgleda fantastično i da su često to prava umetnička dela. Jednako je činjenica da verovatno ne želite da susrećete duhove prošlih uživanja u aromi za nargile. Zato dobro proučite ponudu – ako želite izgled drveta i potpuno čist ukus za nargilu, izaberite imitaciju drveta i spojte najbolje od dva sveta.

Sada još samo da izaberete svoju aromu…