fbpx

Čišćenje nije neophodno samo da biste sprečili mešanje ukusa za nargile, već – pre svega – zbog vašeg zdravlja.

Čak i da zanemarimo sve ostale delove, u posudi za nargile stoji voda. I vremenom će tu nastati novi život. Zato čišćenjem sprečavate razvoj bakterija i potencijalne alergije.

Idealno, svoju nargilu bi trebalo da temeljno očistite nakon svakog korišćenja. Ako neki put i preskočite, obavezno je svaki put rasklopite, isperite i ostavite da se prirodno osuši.

A kako se “pravilno” čisti nargila?

Počnite od donje posude. Sipajte toplu vodu i malo deterdženta za sudove i promućkajte. Zatim četkom (onakvom kakva se koristi za flaše) pređite preko svih unutrašnjih zidova posude i isperite. Ostavite posudu da se dobro osuši pre narednog korišćenja.

Onda “telo” nargile. Prvo ga isperite toplom vodom, a zatim tanjom četkom (da, stvarno će vam trebati različite četke) očistite i “telo” i sve “izlaze” za crevo. Tu se najčešće stvara buđ, pa dodatno obratite pažnju.

Na redu je crevo. Ako imate crevo koje ne može da se pere, samo ga okačite na suvom i hladnom mestu. Novija creva mogu da se peru: isperite toplom vodom i okačite da se osuši. Nikako ne koristite bilo kakve sapune i deterdžente. Zauvek ćete upropastiti sve dalje ukuse za nargile.

Za gorionik i gornju posudu postoje dve škole mišljenja: prati posle svakog korišćenja i ne prati apsolutno nikad. S obzirom da se greju, nema straha od mikroorganizama, ali ako koristite različite arome za nargile, ukusi će se mešati. Ako ste verni korisnik samo jedne vrste, ukus za nargilu će uvek biti isti, pa možda i ne morate da ih čistite.

Jednom mesečno možete i da sve perive delove potopite u mlaku vodu i malo deterdženta i ostavite da tako prenoće. To vam garantuje svežu i intenzivnu aromu za nargile – svaki put!

Sada ostaje samo jedna ali večita dilema: koji ukus za nargile odabrati sledeći put. Bacite pogled na naš izbor.