fbpx

Kada želite da se opustite, učinite to uz nargilu. Ali prethodno treba da je nabavite.

Kao što smo već pisali, nargile vode poreklo iz Indije. Slavu su stekle na Bliskom istoku, a do nas stigle preko Turske imperije. I to je sve lepo, ali ne pomaže vam mnogo u izboru nargile. Dakle, šta je važno?

Sastavni delovi nargile

Ključni deo nargile je vaza. To je velika donja posuda u kojoj je voda. Najčešće se pravi od ojačanog stakla ili različitih vrsta gline. Od čega god da je vaza, materijal ne sme da propušta vodu i treba da bude temperiran.

Ne kupujte nargile sa vazom od bakra. Bakar se lako i brzo greje i skoro je sigurno da ćete se ozbiljno opeći. Uz to, bakar vremenom korodira, a tada postaje i toksičan.

Ispod vaze nalazi se baza. Baza (osnova, podmetač) treba da bude od nerđajućeg čelika ili sličnog čvrstog metala. Iznad baze je telo nargile – poznavaoci kažu da su limena tela odličan izbor. Ovo je deo nargile za koji je sasvim u redu da se brzo zagreje.

Ova tri dela čine skoro čitavu visinu nargile, i postoje male, srednje i velike nargile. Visina – naravno – nema nikakve veze s kvalitetom, pa je zapravo najbolje da uzmete srednju nargilu. Njena visina je oko 70 cm, što je sasvim dovoljno za uživanje u svim ukusima za nargilu. Ako možete da birate, odlučite se za onu koja ima dužu a užu vazu jer će vaša aroma za nargilu imati intenzivniji ukus.

Tu je i crevo, sa kojim smo vas već upoznali. Broj dužina, šara i stilova je skoro beskonačan. Ali važnije je koliko creva vam je potrebno. Poznavaoci kažu da nema potrebe da vaša nargila ima više od tri creva. Ako je creva previše, ne postiže se potrebni pritisak i ukus za nargilu je mnogo slabiji. Sa druge strane, danas mnogi držači za creva imaju gumene zatvarače, pa sve “izlaze” za creva koja ne koristite, možete da zatvorite.

Konačno – cena. Više para ovde ne donosi nužno i više muzike. Ipak, bolje je da se odlučite za proverene proizvođače. Time ste sigurniji da će vaša nargila – ako je pravilno čistite i održavate – trajati mnogo godina.

Izaberite svoj stil nargile

A tu je i stil: da li odabrati tradicionalnu ili modernu nargilu? Prvo, treba da ih razlikujete. Tradicionalne nargile su teže, zbog materijala od kojih se pravi vaza. I izgledaju kao mala umetnička dela. Isto tako, gornja posuda je skoro uvek od gline, dok je kod modernih nargila ova posuda keramička.

Moderne nargile su uvek iz delova, pa će biti i vidljivih šrafova, ali ih je zbog toga lakše spakovati ili poneti na put. Ukrasi su svedeniji, linije jasnije, pa ćete nargilu s ponosom postaviti na policu.

I eto nargila! Izaberite i crevo i pisak – preporučujemo metal ili plastiku, jer drveni pisak nije posebno dugotrajan (i teško se čisti). Ako ste do sada birali kvalitet, ne zaboravite da isto pravilo primenite i kada birate ugalj. Preporuka je da uzmete onaj sa ljuskom kokosovog oraha ili od drveta. Klasičan ugalj izbegnite.

Srećom, lako ćete izabrati arome za nargile. Zato imate nas! 100% prirodno, bez duvana, nikotina i katrana. Šta birate?