fbpx

Vraćamo se serijalu Nargile za početnike. Jer da bi bilo šta počeo, prvo moraš da imaš nargilu.

Zamisli da danas prvi put u životu kupuješ patike. I da ne znaš ništa o penama, vazdušnim đonovima i debljini đona. 0% iskustva i velika želja. Vrlo slično je i sa prvom nargilom. A tržište i ponuda su ogromni.

Pretpostavljamo da si već obišao nargila barove i probao fantastične beznikotinske arome za nargile, dopalo ti se i sada želiš da se trajnije obezbediš. Počni s pitanjima.

Ako niko iz tvog okruženja nije ljubitelj nargila (kako to?), uputi se u nargila bar. Raspitaj se o nargilama za koje su se oni odlučili, koje su prednosti, šta preporučuju… Onda se obrati drugu Guglu i proveri šta kažu forumi. Ili poslušaj naš savet: mali koraci. Za početak, potrebne su ti samo osnovne stvari.

Biraj malu nargilu ili neku srednje veličine. Nema razloga da odmah trošiš veći novac i da kasnije smišljaš gde i kako da smestiš nargilu. Vremenom, kad budeš siguran šta ti se dopada, lako ćeš se «unaprediti» na neku veću i ukrašeniju nargilu.

Važno je da obratiš pažnju na veličinu posude za vodu. Što je više vode, filtracija je bolja, pa ćeš i više uživati u aromi za nargile.

Zatim – crevo. O tome smo već pisali, ali ukratko: biraj silikonsko crevo koje se lako pere i održava. Tradicionalna creva, od metalne mrežice, obično su uža (slabiji protok dima) i – zbog rđanja – skoro je nemoguće pravilno ih očistiti. Plastična creva su jednokratna jer zaista pucaju već posle prve upotrebe. Znači – silikon.

Na kraju, posuda za arome za nargile. Iako ih ima najrazličitijih, obična glinena posuda je zapravo odličan izbor. Važno je samo da ima dovoljno mesta da rasporediš svoje omiljene prirodne, beznikotinske arome za nargile.

Najbolje preporuke ima ugalj od kokosove ljuske – i mi se slažemo. Naravno, treba ti i brener da se to fino zagreje. I tanana folija.

E, onda treba izabrati ukus za premijeru. Srećom, imamo ogromnu ponudu.

Uživaj!